Arbeidsrecht

De meeste arbeidsvoorwaardelijke afspraken liggen vast in individuele arbeidsovereenkomsten en cao’s. Daarnaast zijn verschillende arbeidsvoorwaardelijke afspraken ook vastgelegd in wetten of in andere juridisch bindende afspraken. Bij het bevorderen van een goedwerkende en eerlijke arbeidsmarkt, is het daarom soms nodig om bepaalde wetten te herzien of nieuwe regels toe te voegen.

De Stichting is nauw betrokken bij deze wetgevingstrajecten en denkt mee over de beste manier om beleidswensen juridisch te verankeren. Onder het sub-thema Arbeidsmarktpakket staan enkele wetswijzigingen waar sociale partners nauw bij betrokken zijn, hieronder volgen nog een aantal andere onderwerpen.

Concurrentiebeding

Steeds vaker worden werknemers gehouden aan een concurrentiebeding. Dat betekent dat zij, na het einde van hun contract, niet hetzelfde soort werk mogen doen bij een concurrerend bedrijf. Deze beperkende regel is er om bedrijfsbelangen van werkgevers te beschermen. Maar die beperking is vaak niet terecht, blijkt uit onderzoek. Hierdoor kunnen werknemers minder makkelijk van baan wisselen en werkgevers minder makkelijk mensen vinden. Het kabinet heeft daarom besloten het concurrentiebeding te moderniseren en heeft hier met de Stichting overleg over gehad.

Klokkenluiders

Klokkenluiden kan grote gevolgen hebben. Klokkenluiden zet de relatie met de werkgever ernstig onder druk, hetgeen de klokkenluider niet zelden op ontslag of een andere vorm van benadeling komt te staan. Ook kan de betrokken onderneming in diskrediet worden gebracht en schade lijden. De Wet Bescherming Klokkenluiders is in februari 2023 ingegaan en de verklaring en modelregeling zijn herzien. Sociale partners onderzoeken de mogelijkheden om de modaliteiten van melden te verduidelijken.