Fietskoerier op straat

Arbeidsmarktprojecten

De Stichting van de Arbeid is betrokken bij verschillende arbeidsmarktprojecten, zoals het verhogen van de arbeidsparticipatie van jongeren, ouderen en statushouders, het tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie en het verbeteren van de uitwisseling van matchinggegevens.

Verhogen arbeidsparticipatie

Binnen de Stichting wordt gesproken over plannen om de arbeidsmarktpositie van jongeren te versterken, de baankansen van praktisch geschoolde jongeren te verhogen en de werkdruk en psychische klachten voor jongeren aan te pakken. Het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk is ook binnen de Stichting besproken.

Voor de arbeidsparticipatie van ouderen, werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een Seniorenkansenvisie die inzet op de herwaardering van senioren op de arbeidsmarkt en te zorgen dat werkloze ouderen sneller weer aan het werk kunnen. Sociale partners zijn nauw betrokken bij verschillende acties uit deze visie.

Het kabinet trekt de komende jaren ook extra geld uit om meer statushouders aan het werk te helpen. Het grootste deel van dit bedrag is bestemd voor regionale verbinders, proeven met startbanen en een subsidieregeling voor werkgevers om het makkelijker te maken om statushouders aan te nemen.

Tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie

De uitvoering van het Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie wordt samen met sociale partners opgepakt. Er wordt samengewerkt met het meldpunt van Young & United en discriminatie.nl en er wordt gesproken met werkgevers en branches over de praktische doorwerking van dit plan. Het Programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA) onderzoekt wat werkt om de arbeidsmarktpositie van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond te verbeteren. Deze acht pilots richten zich op loopbaanmomenten waarop zij achterstand oplopen op de arbeidsmarkt.

Verbetering uitwisseling matchinggegevens (VUM)

Het ketenprogramma Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens is een gezamenlijk initiatief van SZW, VNG en UWV. De doelstelling van VUM is om meer transparantie te creëren in het werkzoekenden- en vacaturebestand over regio- en organisatiegrenzen heen. Het ketenprogramma heeft een afsprakenstelsel, een gegevensstandaard voor werkzoekenden en vacatureprofielen en een uitwisselingsvoorziening gerealiseerd. Gemeenten, UWV en op termijn ook private arbeidsmarktpartners kunnen hierdoor gegevens met elkaar uitwisselen. Sociale partners denken vanuit een klankbordgroep mee over dit project.