
Het kabinet heeft het advies van de Stichting van de Arbeid uit 2020 over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen omarmd. In samenspraak met sociale partners is het advies verder uitgewerkt in een wetsvoorstel.
Capaciteitsproblemen bij het UWV en de Belastingdienst spelen hierbij een belangrijke rol waardoor de implementatie langere tijd in beslag zal nemen en niet alle modaliteiten die de Stichting heeft geadviseerd kunnen worden uitgevoerd.
In maart 2020 presenteerde de Stichting haar advies 'Keuze voor Zekerheid’. Hierin worden de kaders geschetst van een regeling waardoor zelfstandigen straks standaard verzekerd zijn voor langdurig inkomensverlies na ziekte of een ongeval. Vanwege de diversiteit van zelfstandigen, heeft de Stichting aanbevolen om meerdere keuzemogelijkheden in te bouwen: mensen bepalen bij de start zelf hun eigenrisicoperiode (1 jaar (standaardoptie), een half jaar of 2 jaar) en ook is het mogelijk om een gelijkwaardige of aanvullende verzekering te kiezen via de private markt.
Het wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) is in juni 2024 gepresenteerd. Hierin worden vele onderdelen uit het Stichtingsadvies overgenomen, maar onder andere de mogelijkheid om de eigenrisicoperiode aan te passen, bleek niet uitvoerbaar voor het UWV en de Belastingdienst. Het wetsvoorstel gaat nu eerst in internetconsultatie, de opmerkingen worden dan verwerkt, voordat een nieuwe versie in de Tweede Kamer besproken kan worden.
De Stichting van de Arbeid en zelfstandigenorganisaties VZN, PZO en FNV Zelfstandigen hebben de Tweede Kamer in april 2024 een brief gestuurd, waarin zij pleiten voor een spoedige behandeling van het wetsvoorstel. De Stichting van de Arbeid en betrokken zelfstandigenorganisaties hopen op een voortvarende behandeling van het wetsvoorstel zodat binnen enkele jaren een verzekering voor zelfstandigen kan worden ingevoerd die past bij de behoeften van deze doelgroep.