Bakkers in gesprek

Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)


In een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) legt een werkgever vast welke risico’s werk oplevert voor zijn werknemers. In het plan van aanpak (PvA), dat deel uitmaakt van een RI&E, beschrijft de werkgever welke maatregelen hij neemt om deze risico’s te minimaliseren. Een RI&E levert een belangrijke bijdrage aan gezond en veilig werken in een organisatie.

Steunpunt RI&E

Het opstellen van een RI&E is een wettelijke verplichting (Arbowet). Het resultaat moet worden getoetst door een arbodeskundige. Het Steunpunt RI&E biedt handleidingen voor het ontwikkelen van een RI&E. Per 1 mei 2024 is het Steunpunt RI&E ondergebracht bij de SER. Het steunpunt is met behulp van een subsidie van het ministerie van SZW tot stand gekomen.

Branche-RI&E-instrumenten

Naast informatie over het opstellen van een RI&E geeft het Steunpunt uitvoering aan de taak van sociale partners om te beoordelen of een branche-RI&E-instrument voldoet aan de eisen. Als een branche-RI&E-instrument is goedgekeurd, kunnen bedrijven in de betreffende sector hiervan gebruik maken bij het opstellen van de RI&E. Bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van een branche-RI&E-instrument dat is aangemeld bij en goedgekeurd door het Steunpunt RI&E zijn vrijgesteld van toetsing.

De brancheorganisatie moet een aanvraag bij het Steunpunt indienen om haar RI&E-instrument erkend te krijgen voor de genoemde toetsvrijstelling.