Terugblik inspiratiesessie ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’
Op 7 november jl. werd met een breed publiek stilgestaan bij het onderwerp ‘Sociaal veilig gedrag op de werkvloer’. De sessie was een initiatief van sociale partners, verenigd in de Werkgroep Grensoverschrijdend Gedrag van de Stichting van de Arbeid, het bureau van regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De organisatie kijkt terug op een inspirerende en daarmee geslaagde middag.
Kitty Jong (vicevoorzitter FNV) en Linda van Beek (strategisch beleidsadviseur VNO-NCW/MKB-Nederland) openden de middag. Beiden benadrukten het belang van meer aandacht voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en de verdere ontwikkeling van sociaalveiligheidsbeleid. Niet alleen is het verzuim op een sociaal veilige werkplek lager, maar mensen komen ook beter tot hun recht en zijn productiever. De Werkgroep Grensoverschrijdend Gedrag heeft daarom het afgelopen jaar de volgende zaken opgetuigd:
- Managementtraining Sociale Veiligheid (in samenwerking met de Baak)
- OR-training sociale veiligheid op de werkvloer (in samenwerking met het CAOP)
- Omstanderstraining (in samenwerking met Seema Ouweneel)
- Een centraal informatiepunt op het SER Arboplatform over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Na de opening werd theatergroep ‘The big Mo’ verwelkomd op het podium. De eerste scene speelde zich af in de zorg en draaide om een conflict tussen een mannelijke leidinggevende met een vrouwelijke medewerker, gevolgd door een scene waarin collega’s flink aan het roddelen waren over de tekortkomingen van een collega in zijn bijzijn. Niet alleen werd het publiek gevraagd te reageren op en mee te denken over de opzet van scenes, maar ook speelde een van de deelnemers uit de zaal op eigen initiatief mee als omstander in een scene.
Nadat deelnemers uiteen waren gegaan in workshops over de omstanderstraining, de OR-training en sociale veiligheid online (zie hier de presentatie van FNV over de laatstgenoemde workshop), sprak Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) de aanwezigen toe. Zij wees erop dat het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag na de uitzending over The Voice enorm is toegenomen. Dat betekent niet dat dit gedrag vaker voorkomt, maar dit laat zien dat melders zich erkend voelen en eerder op zoek gaan naar hulp. Het voorkomen en aanpakken van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is voor organisaties nog een grote opgave. Zij hebben daarvoor de juiste handvatten nodig. Daarom is er gewerkt aan een handreiking vanuit het bureau van de regeringscommissaris.
De regeringscommissaris ging na haar toespraak in gesprek met een panel. Heike Luiten (directeur NS international) vertelde dat niet alleen medewerkers, maar ook reizigers van grote invloed zijn op de sociale veiligheid op de werkvloer binnen haar organisatie. Daarbij moet haar organisatie rekening houden met opvattingen over sociale veiligheid in binnen- en buitenland. Aandacht hiervoor kan verschillen in cao’s per land en de actualiteit kan het gesprek per regio meer of minder op scherp zetten. Jeroen Duin (directeur Metaglas Group) ervaart dat het implementeren van sociaalveiligheidsbeleid in zijn mkb-bedrijf van grote meerwaarde is, ondanks dat er sprake is van een mannencultuur. Het ziekteverzuim daalde van 12% naar 6% en de algehele tevredenheid op de werkvloer steeg. Okke Westdorp (directeur Conservatorium van Amsterdam) schetste dat de afgelopen jaren er hard is gewerkt aan het verbeteren van sociale veiligheid en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Niet alleen rondom enkele casussen, maar organisatiebreed. De handreiking van de regeringscommissaris was daarbij een goede basis voor het gesprek over wat nodig is.
In de tweede workshopronde was er aandacht voor een onderdeel van de programmatische aanpak dat momenteel in ontwikkeling is, namelijk de sectoraanpak. Daarnaast vond in de Raadzaal een workshop plaats over het meten van grensoverschrijdend gedrag, verzorgd door Monique van der Meer en Anniek Temming van Berenschot (zie hier de presentatie). De dag eindigde met een borrel, waar sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek gingen.