In 1997 sluiten de Stichting van de Arbeid en het kabinet-Kok een pensioenconvenant; er zullen er de komende decennia nog meer volgen. In dit convenant wordt afgesproken dat als de sociale partners het pensioenstelsel moderniseren de regering zal afzien van dwingende wetgeving. In 2001 blijkt de uitkomst positief: een stijging van de structurele kosten voor de pensioenen is voorkomen. Vooral de omzetting van eindloon- in middelloonregelingen heeft hiertoe bijgedragen.
De beginjaren van de 21ste eeuw worden gekenmerkt door de opkomst van het internet. Die zorgt eerst voor een enorme snelle piek op de beurzen en vervolgens in 2001 voor een snelle verslechtering van de economie. Dit gaat gepaard met grote veranderingen in het politieke speelveld. Dit alles heeft invloed op de verhoudingen tussen sociale partners onderling en die tussen het kabinet en de vakbeweging. De partijen proberen nader tot elkaar te komen in Voor- en Najaarsoverleggen. Sinds het aantreden van Jan Peter Balkenende als premier (2002) worden dit bekende begrippen.
Najaarsakkoord
Maar de onvrede blijft, vooral bij de vakbeweging. In oktober 2004 zetten FNV, CNV en MHP een massademonstratie tegen het kabinetsbeleid op touw en weten meer dan 200.000 mensen naar het Museumplein in Amsterdam te trekken. Het is de grootste vakbondsdemonstratie die er ooit geweest is. Het protest richt zich vooral op de kabinetsvoorstellen voor een verhoging van VUT- en prepensioen en wijzigingen in de WAO. Dit massale protest leidt ertoe dat het kabinet opnieuw gaat onderhandelen. Na een plotselinge stemmingswisseling in het land door de moord op filmmaker Theo van Gogh sluiten het kabinet en de sociale partners een maand later
een akkoord. De hervorming van de WAO en het wettelijk kader voor (vroeg)pensioen en levensloop (VPL) staan hierin centraal.
Pensioenakkoord 2010
Om de nieuwe economische crisis te bestrijden, die in de herfst van 2008 begint, wil kabinet-Balkenende IV maatregelen nemen om de AOW-leeftijd te verhogen met als reden dat de AOW betaalbaar moet blijven. Het bedrag dat bezuinigd moet worden, is al ingeboekt: zes miljard. De SER heeft tot het najaar tijd om met alternatieve plannen hiervoor te komen. Dit overleg loopt op 30 september 2009 spaak. De werkgevers trekken de stekker eruit.
Toch is dit niet het einde van het overleg. Na een paar maanden vinden er achter de schermen van de Stichting van de Arbeid weer onderhandelingen plaats, in het uiterste geheim. Met als resultaat dat op 4 juni 2010 werkgevers en werknemers in de Stichting
het Pensioenakkoord aanbieden aan het kabinet. In dit akkoord wordt afgesproken onder welke voorwaarden de pensioengerechtigde leeftijd kan worden verhoogd. Voor het eerst sinds de invoering van de AOW voor 65-jarigen zal de AOW- en pensioengerechtigde leeftijd gaan stijgen.
Pensioenakkoord 2019
Een jaar later volgt de uitwerking van dit Pensioenakkoord. De uitwerking van het akkoord wordt maar deels overgenomen door de politiek. Hoewel een meerderheid van de achterban van de vakbeweging achter dit akkoord staat, lopen de spanningen hoog op. Dit leidt vooral bij de FNV tot een interne machtsstrijd. Ondertussen zet de politiek wel de verhoging van de AOW-leeftijd door maar niet op de manier die sociale partners in het Pensioenakkoord voorstellen. Pas na jaren onderhandelen in de SER over een ander pensioencontract, worden op 6 juni 2019 nieuwe afspraken gemaakt in een nieuw pensioenakkoord waarbij de AOW-gerechtigde leeftijd minder snel zal oplopen.
De Werktop in 2005, v.l.n.r. René Paas (CNV), Ad Verhoeven (MHP), Agnes Jongerius (FNV), minister Aart Jan de Geus, Bernard Wientjes (VNO-NCW), Loek Hermans (MKB) en Jan Heijkoop (LTO). Foto: Dirk Hol